Po pełnym emocji dniu i żywiołowej zumbie wszyscy zgłodnieli. W szkolnej stołówce uczniowie z Polski i goście z Czech zasiedli do kolacji. Ale to, też było wyzwanie- dzieci robiły wesołe, smaczne i zdrowe kanapki. Przecież nasz projekt profilaktyczny zakładał promowanie zdrowego stylu życia, a więc propagowanie zbilansowanej diety i odpowiedniego przygotowywania posiłków. Była to też świetna okazja do zintegrowania się uczniów z obu krajów. W stołówce przygotowany został "słowniczek kulinarny polsko-czeski", by ułatwić dzieciom dogadanie się. Okazało się też przy okazji, że niektóre nazwy produktów nie różnią się zbytnio. Kilka wesołych chwil dostarczył... chleb nasz codzienny- czerstwy chleb po czesku, to chleb świeży, natomiast świeży chlebek jest czerstwy. Przy tej kolacji nikt się nie nudził, i kanapki były wesołe, i uczniowie!
Grażyna Świercz
Składamy serdeczne podziękowania Państwu Szuszczyńskim za wielką pomoc przy realizacji tego zadania!